Riia Lampinen menestyi Frankfurt Style Award -kilpailussa

riia_lampinen_kiova_frankfurtstyleaward.styleaward_gala_riia_lampinen_kiova

Copyright © prpkronberg / Dietrich Skrock

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa esiintymisasusuunnittelua opiskeleva Riia Lampinen menestyi Frankfurtissa järjestetyssä Frankfurt Style Award -kilpailussa. Lampisen asukokonaisuus Kiova voitti kolmannen palkinnon Uniform-sarjassa.

”Olen todella onnellinen kolmannesta sijasta – se on melkein kuin voitto! Kilpailumenestys on taidealalla kunnianosoitus, merkki arvostuksesta kilpailijan näkemykselle, suunnittelulle ja työlle”, Riia Lampinen kertaa kilpailun jälkeisiä tunnelmia.

Kiova-asukokonaisuuden syntyä inspiroi ukrainalainen Femen-aktivistiryhmä. ”Suunnitelma oli lähetettävä kilpailuun maaliskuun 2014 alkuun mennessä. Tuolloin Venäjän ja Ukrainan tilanne oli vahvasti esillä mediassa. Olin myös lukenut Femen-ryhmän toiminnasta aiemmin ja kiinnostunut heidän vahvasta tavastaan edistää ajamaansa asiaa, ottamatta kantaa heidän ideologiaansa. Näiden kahden tekijän yhteenliittymänä idea muotoutui Kiova-asuksi”, Lampinen kertoo.

Ajankohtaista ja kaunista, perinteistä ja modernia

Kilpailumenestykseen vaikuttavia tekijöitä oli Lampisen mielestä kolme. Tärkein tekijä oli suunnittelun ajankohtaisuus, vahvaa ajan hermolla oleminen. Lisäksi asussa yhdistyy perinteinen ja hyvin moderni ilmaisu: siinä on elementtejä sotilasuniformusta, joka kuitenkin on puettu aktivistinaisen rooliin. Asu on myös erittäin kaunis sekä läheltä että kaukaa. Asu on nähtävillä Kyamkin tiloissa, kun se vapautuu kilpailujärjestäjän näyttelystä Frankfurtin lentokentältä marraskuun alussa.

Menestystä kilpailuissa on tullut aiemminkin: Lampinen sai kunniamaininnan Baltic Ethnic Fashion Festivalin suunnittelukilpailussa Pietarissa vuonna 2013.  ”Opiskeluni Kyamkissa sekä sen kautta tulleet hienot kokemukset, kuten nämä kilpailut, tuovat voimavaroja työhön ja näkemystä omaan tekemiseen. Myös verkostot laajenevat ja on mahdollista nähdä, miten eri kansallisuudet ratkaisevat suunnitteluun liittyviä asioita”, Lampinen kertoo ja kannustaa kaikkia opiskelijoita osallistumaan kilpailuihin.

Lampinen pitää tällaisia suuria, opiskelijoille suunnattuja kilpailuja korvaamattomana mahdollisuutena ja väylänä menestykseen. ”Jos Suomessa tuettaisiin opiskelijoita tällä tavalla ja näin näyttävästi alalla kuin alalla, voisi moni asia olla täällä paremmin!”

Jatkossa Riia Lampinen aikoo jatkaa työtään omassa esiintymisasuihin keskittyvässä yrityksessään. Hän päivittää parhaillaan osaamistaan opiskelemalla muotoilijaksi (AMK) Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa Kouvolassa.

Lisätietoja muodin ja puvustuksen opinnoista on osoitteessa http://www.kyamk.fi/hakijalle.

Kiova-asukokonaisuuden kuvia liitteenä sekä kilpailusivulla http://www.frankfurtstyleaward.com.

About

Categories: Frankfurt Style Award