:LINNANJUHLAT 2023: Vihreiden Hopsun linnanjuhlapuku muistuttaa Suomen ja Viron tiiviistä suhteista

Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu astuu keskiviikkona Presidentinlinnaan virolaisen Diana Arnon suunnittelemassa punaisen, sinisen ja valkoisen sävyjä yhdistävässä mekossa. Juuri virolaisen suunnittelijan asun valinnalla Hopsu haluaa kertoa Suomen ja Viron, suomalaisten ja virolaisten, hyvästä ja tiiviistä yhteistyöstä sekä jaetusta kieli- ja kulttuuriperinnöstä.

Hopsulla itsellään on siteitä Viroon, sillä hän on opiskellut Tarton yliopistossa vuosina 1996-1998. Hän toimii myös eduskunnan Viro-ystävyysryhmän varapuheenjohtajana ja Tuglas-seuran johtokunnassa. Näissäkin tehtävissä Hopsu haluaa edistää maiden välistä aktiivista kanssakäymistä ja Viron kulttuurin, kielen ja yhteiskunnan tunnetuksi tekemistä Suomessa. Vastaavasti arvokasta on myös silta toiseen suuntaan ja elävä suomalais-virolainen kulttuuriyhteistyö.

Suomessa asuu Viron väestörekisterin tilastojen mukaan vakituisesti 54000 virolaista ja tilapäisesti jopa parikymmentätuhatta enemmän, yli puolet heistä pääkaupunkiseudulla. Virolaisittain tämä vastaa maan kolmanneksi suurinta kaupunkia. Suomessa he ovat ylivoimaisesti suurin ulkomaan kansalaisten ryhmä ja ovat jo useamman kymmenen vuotta tuoneet suuren panoksen Suomen työllisyyteen. Moni suomenvirolainen elää ns. yli rajan, kahden maan välillä. Tämä vaikuttaa osallistumiseen ja kiinnittymiseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Toisaalta kielen puolesta integraatio sujuu monia muita helpommin.

Hopsun hopeiset korut puolestaan ovat suomalaista Kalevalaa: Planetaariset laaksot -kaulakoru, Galaktinen tuuli -korvakorut sekä Cataract -rannekoru. Suomalainen korutaide ja muotokieli ovat kunnianosoitus itsenäiselle Suomelle. Laukku on suomalaisen LUMI-brändin.

Hopsun isovanhemmat olivat useammassa polvessa käsityöyrittäjiä ja valmistivat nahkatuotteita. Hopsu harmitteleekin, että käsityötaitoa ei ole riittävästi vaalittu Suomessa ja monet hienot suomalaisen suunnittelun tulokset toteutetaan muualla maailmalla.

“Niin Suomessa kuin Virossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan on korostanut maiden turvallisuusratkaisuja. Itsenäisyyspäivänä on hyvä aika juhlia kaikkea sitä, jota haluamme maassamme puolustaa: mm. oikeusvaltiota, kaunista, puhdasta luontoa ja rakkaita läheisiämme”, Hopsu sanoo.

About

Categories: LINNANJUHLAT 2023