Elle Style Awards: Piia Emilia on Vuoden nuori suunnittelija 2014
704e5d02-6ab3-4646-a3b0-5c6309ada3a3-main_image
Vuoden nuori suunnittelija Piia Emilia palkittiin keskiviikkona 15.10. Messukeskuksessa järjestetyssä Elle Style Awards -gaalassa.
Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun on voittanut Piia Honkanen mallistollaan Masculin/Feminin. Suunnittelijanimeä Piia Emilia käyttävä nuori lupaus valmistui tänä vuonna Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutista. Piia Emilia palkittiin keskiviikkona 15.10. Messukeskuksessa järjestetyssä Elle Style Awards -gaalassa. 5000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Tänä vuonna jo 20. kertaa järjestetyn suunnittelukilpailun tehtävänä oli luonnostella oma vaatebrändi ja mallisto. Kilpailulla etsittiin ideoiltaan ja toteutustavoiltaan kekseliäitä töitä, joissa tulevat esille suunnittelijan oma visio ja persoonallisuus. Kilpailun voittajan töitä on esillä 17.–19.10. Messukeskuksessa järjestettävillä Muotimessuilla suunnittelijan omalla osastolla sekä messujen I love Fashion -muotinäytöksissä.

Inspiraationa miesten puvut ja luonto

Piia Emilian voitokas työ “Masculin/Feminin” on naisille suunnattu, moderni ja selkeälinjainen mallisto kaudelle kevät/kesä 2015.

– Inspiraation lähteenä mallistossa on miesten puku ja siihen liitetty visuaalinen kieli ja symboliikka. Minulle on tärkeää, että vaate on käytettävä. Suunnittelultaan ja muodoltaan kekseliäs vaate saa lisäarvoa, kun se on myös käyttäjälleen mukava kantaa, Piia Emilia kertoo.

Malliston työstössä on käytetty zero waste -kaavoitusta eli tekniikkaa, jonka avulla vaatekappaleiden kaavat järjestetään kankaalle siten, ettei kangasjätettä synny ollenkaan tai sitä syntyy hyvin vähän.

– Kestävyys ja ekologisuus muotiteollisuudessa ovat olleet pinnalla jo pitkään, ja omalta osaltani halusin tutkia aihetta kaavoituksen näkökulmasta, Piia Emilia sanoo.

Vuoden nuori suunnittelija oli innostunut kilpailun tämänvuotisesta aiheesta, oman vaatebrändin suunnittelusta. Hän saa vaikutteita työhönsä muun muassa luonnosta.

– Varmasti jokainen vaatesuunnittelun opiskelija harkitsee oman brändin perustamista jossain vaiheessa, niin myös minä. Lähestyin kilpailutyötä vahvasti fiilistellen, ajatusleikkinä, mutta samalla halusin näyttää, että olin käyttänyt tehtävänantoon aikaa ja ajatustyötä. Nykyaikana ihmiset eivät halua ostaa vain uutta paitaa, vaan vaatteella tulee olla tarina.

– Ideoita suunnitteluun ammennan usein luonnosta. Sen monipuolisuus ei lakkaa hämmästyttämästä, luonnossa näennäinen sattumanvaraisuus on aina tarkoituksellista ja niin värit, muodot kuin tekstuuritkin pelaavat harmonisesti yhteen.

Omaperäinen ja persoonallinen

Vuoden nuori suunnittelija -raati arvosti Piia Emilian tarkkaan mietittyä ja persoonallista kilpailutyötä ja kokonaisuutta. Hän oli mallistoon kuuluvien vaatteiden lisäksi pohtinut ansiokkaasti myös brändi-ilmettä ja brändin graafisia materiaaleja. Kilpailutyö oli omaperäinen, ajankohtainen ja selkeä sekä ilmensi taidokkaasti voittajan omaa, persoonallisen vahvaa näkemystä.

Piia Emilian suunnittelussa eräs tärkeä arvo on käytettävyys, mikä näkyi raadin mukaan myös hänen mallistossaan hyvin. Vaatteet ovat puhdaslinjaisia, mutta silti niistä löytyy usein joku odottamaton ja yllätyksellinen yksityiskohta. Mallisto ”Masculin/Feminin” tulkitsee maskuliinisuuden ja feminiinisyyden vastakkainasettelua kiinnostavasti mm. muotokielen ja värimaailman kautta.

Vuoden nuori suunnittelija -raatiin kuuluvat toimittaja ja suunnittelija Jaakko Selin (pj.), Elle-lehden päätoimittaja Taru Marjamaa, muotitaiteilija Ritva Falla, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara sekä vaatesuunnittelijat Hammi Mettinen ja Mari Talka.

Piia Emilia saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 euron stipendin sekä oman osaston 17.–19.10. Messukeskuksessa järjestettäviltä Muotimessuilta. Hänen voitokas mallistonsa on nähtävillä messujen muotinäytöksissä.

Muotimessut on osa tyylin ja hyvän olon I love me -tapahtumakokonaisuutta, lisätietoja kokonaisuudesta ja ohjelmasta nettisivuilta: www.iloveme.fi.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on Suomen Messujen ideoima ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu suomalaisille vaatetussuunnittelun opiskelijoille. Se järjestettiin tänä vuonna jo 20. kerran, ja se on yksi alan vanhimmista kilpailuista Suomessa. Tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja suomalaista vaatetusteollisuutta.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 eurolla stipendejä, apurahoja ja palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnettuja Messusäätiön palkintoja ovat Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon ohella mm. Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto.

About