Vuoden Optikko -palkinto Silmäasema-ketjun kehittäjälle Timo Munukalle
e713fe24-8ed3-4356-872d-94b8fab89d81-main_image
Vuoden Optikko 2014 Timo Munukka
Timo Munukka saa vuonna 2014 Vuoden Optikko -palkinnon. Tunnustuksen myöntävät Suomen Optinen Toimiala ja Suomen Optometrian Ammattilaiset. Tunnustus julkistettiin lauantaina 18.10. Helsingin Messukeskuksessa optisen alan Näköä 2014 -tapahtumassa. Palkinnon Munukalle ojensi kansanedustaja Kimmo Sasi.

”Timo Munukka on alaa liiketoiminnan lähtökohdista tarkasteleva optikko-johtaja, joka on useaan kertaan ollut mukana tuomassa täysin uusia palvelukonsepteja optiselle alalle”, perustelee Suomen Optinen Toimiala ry:n toimitusjohtaja Panu Tast. ”Asiakaslähtöisyys ja palveluiden integroiminen ovat osoittaneet moneen kertaan suuntaa koko suomalaisen näönhuollon kehitykselle.”

Munukka aloitti pitkän uransa Silmäasema-ketjussa vuonna 1991 Tampereen Koskikeskuksessa. Silmäasemien palvelukonsepti oli aikanaan vallankumouksellinen: oli tavatonta, että silmälääkärin ja optikon palvelut saatiin saman katon alta. ”Asiakkaat tykkäsivät, ja informaatio siirtyi sujuvasti optikolta lääkärille ja taas takaisin optikolle”, Munukka muistelee.

2001 Munukka kutsuttiin Silmäasema-ketjuksi kasvaneen yrityksen johtoon, ja hän kasvatti edelleen ketjun liiketoimintaa. Vuoden 2005 Silmäasema Fennica –fuusion jälkeen Munukka lähti kehittämään yhtiöön silmälaboratoriotoimintaa ja yhtiö investoi näyttävästi mm. silmänpohjan kuvantamislaitteisiin. Seuraava askel oli silmäkirurgian tuominen Silmäaseman palveluihin. Samalla palvelujen integraatio eteni edelleen. ”Hyvä näkeminen, silmien terveys ja muoti ovat Silmäasema-ketjun kolmikanta”, Munukka kertaa.

Vuonna 2013 Munukka palasi takaisin juurilleen: kauppiasoptikoksi ja asiakaspalveluun hankkimalla optikkoliikkeen Valkeakoskelta. Nyt hän pääsee kauppiaana nauttimaan aiemmin kehittämiensä prosessien hedelmistä, esimerkiksi linssilogistiikassa.

”Valkeakoski on hauska kulttuuriyhteisö, tehtaan varjossa harjoitetaan voimakasta ruumiin ja hengen kulttuuria”, Munukka kuvaa. ”Optikkoliikkeen edellistä omistajaa Aija Hirsimäkeä on kiittäminen. Lisäksi minulla on erittäin osaava ja hyvä henkilökunta. On hauska keskittyä tähän nyt kun tunnen isommat kuviot!”

54-vuotias yrittäjä nauttii nyt myös vapaa-ajastaan uudella tavalla: vaimon kanssa on hankittu moottoripyörät.

”Olen pyrkinyt siihen, etten olisi korvaamaton, rakentanut siltoja ja mahdollistanut asioita. Roolini on ollut olla operatiivinen työkalu. Ei nämä koskaan yhden ihmisen tekemisistä ole kiinni”.

About