Seppälä valmistaa uuden malliston asiakkaiden vanhoista vaatteista

kierratysprojekti_2

Vaatekeräys pääkaupunkiseudun Seppälöissä alkaa heti joulun jälkeen

Seppälä on mukana suomalaisessa innovaatioprojektissa, jossa kierrätetyistä tekstiileistä valmistetaan uusia vaatteita VTT:n kehittämän menetelmän avulla. The Relooping Fashion Initiative -projektin vaatekeräys käynnistyy Seppälän pääkaupunkiseudun kahdessatoista myymälässä 28.12.2015 –17.1.2016. Kierrätetystä kuidusta valmistettu Seppälän uusi mallisto tulee myyntiin loppuvuonna 2016.

VTT:n kehittämän selluloosan liotusmenetelmän avulla käytetyistä puuvillatekstiileistä valmistetaan uutta kuitua muotiteollisuudelle. Seppälä on mukana suomalaisessa The Relooping Fashion Initiative -projektissa, jossa uutta tuotantotapaa kokeillaan arvoketjun kaikissa vaiheissa.

Vähemmän poltettavaksi joutuvaa vaatejätettä

Hankkeen tavoite on rakentaa Suomeen toimiva poistotekstiilin ”suljettu kierto”. Suljetulla kierrolla tarkoitetaan, että käytöstä pois jäävä vaate käytetään uuden tekstiilimateriaalin valmistamiseen. Tällä hetkellä suurin osa vanhoista vaatteista menee jätevoimaloissa poltettavaksi ja siten poistuvat kierrosta.

– Nykyinen toimintatapa poistotekstiilien osalta ei ole kiertotalouden idean mukainen Haluamme olla mukana rakentamassa Suomeen uutta toimintamallia. Projektia varten keräämme poistotekstiilejä asiakkailta, joista valmistamme uuden malliston, kertoo Seppälän kehityspäällikkö Erica Adlercreutz.

– Projektin onnistuminen on tärkeää ympäristön kannalta. Puuvillan viljely kuluttaa paljon vettä, lisäksi viljelyssä käytetään paljon ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Kun uusien vaatteiden raaka-aineena käytetään vanhoja tekstiilejä, säästämme luontoa ja vähennämme tekstiilijätettä, Adlercreutz jatkaa.

Ehjät vaatteet Kierrätyskeskukseen – huonokuntoiset uuden kuidun valmistukseen

Suez (ent. SITA) kuljettaa Seppälöissä kerätyt vaatteet Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen. Kierrätyskeskus lajittelee vaatteet. Ehjät ja myyntikelpoiset vaatteet toimitetaan myytäväksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen, joka on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Varat käytetään ympäristö- ja työllisyystyöhön.

Käyttökelvottomat vaatteet pääsevät The Relooping Fashion Initiative -projektin jatkokäsittelyyn. Ensin vaatteista poistetaan napit, vetoketjut ja muut ei-puuvillaiset osat. Seuraavaksi materiaali revitään, hienonnetaan ja liuotetaan selluloosaksi. Selluloosaliuos kuidutetaan Valkeakoskella entisessä viskoositehtaassa. Kuidusta valmistetaan lanka ja langasta kankaat, joista valmistetaan Seppälän uusi mallisto.

– Seppälän rooli on olla mukana kehittämässä toimiva materiaali sekä suunnitella ja valmistaa uusi mallisto. Projektissa olemme lisäksi mukana selvittämässä, miten
poistotekstiilin suljetun kierron voisi järjestää Suomessa siten, että se tuottaisi
Suomeen kannattavaa liiketoimintaa ja työpaikkoja, Adlercreutz toteaa.

Joulun jälkeen on hyvä aika perata vaatekaappi

Seppälä järjestää vaatekeräyksen heti joulun jälkeen. Vaatteita voi palauttaa
28.12.2015 – 17.1.2016 kahteentoista Seppälän myymälään. Keräyspisteet ovat Jumbossa, Forumissa, Itäkeskuksessa, Sellossa, Tikkurilassa, Lohjalla, Klaukkalassa, Columbuksessa, Keravalla, Nummelassa, Koivukylässä ja Porvoon Taidetehtaalla.

– Jouluna moni saa lahjaksi pehmeän paketin. Samalla kun uusille tulokkaille järjestää tilaa vaatekaapissa, voi katsoa olisiko hyllyillä myös kierrätykseen sopivia vanhoja vaatteita. Nyt on aidosti mahdollisuus olla mukana vähentämässä ympäristökuormaa
ja samalla edistää suomalaista tekstiilialan innovaatiotoimintaa, kehityspäällikkö Erica
Adlercreutz kertoo.

Keräykseen voi tuoda puuvillaisia farkkuja, housuja, t-paitoja, toppeja ja kesämekkoja. Myös puuvillaiset liinavaatteet, pöytäliinat ja pyyhkeet otetaan vastaan. Huonokuntoiset ja reikäisetkin puuvillat kelpaavat. Tekstiileissä voi olla myös tahroja, kunhan vaatteet ovat puhtaita. Tekstiilit voi pakata muovikassiin ja toimittaa
Seppälän myymälään. Osallistujat saavat kiitokseksi 20 prosentin alennuskupongin
Seppälään.

www.seppala.fi www.reloopingfashion.org

About

Categories: Seppälä