Vastaisku pikamuodille: irtiotto yhden sesongin kuoseista ja vaatemalleista

unnamed

Yli kauden jatkuvilla kuosi- ja mallivariaatioilla jatketaan vaatteiden ajankohtaisuutta

Nopeasti pois muodista menevää pikamuotia on arvosteltu runsaasti. Sen seurauksena muotimaailmassa asiaa on lähdetty korjaamaan niin huippubrändien kuin markettimuodin osalta. Sen sijaan, että värit, kuosit ja mallit vaihtuisivat tiuhaan, niissä panostetaan nyt jatkumoihin. Markettien vaatevalikoimilla on Suomessa suuri vaikutus, sillä tutkimuksen mukaan suomalaiset hankkivat vaatteensa pääsääntöisesti marketeista, kuten Prismoista. Keväällä 2019 Prisman vaatevalikoimassa jatkuvuutta tuovat esimerkiksi ruutu-, eläin- ja kukkakuosit sekä kesää kohden kirkastuvat värit. Leikkauksissa suositaan edelleen peittävyyttä ja väljyyttä. Kengissä irrotellaan hologrammipinnoilla, koristekivillä ja brodeerauksilla.

– Nopeasti vanhenevasta muodista on tullut epämuodikasta. Siksi vaatevalmistajat ovat alkaneet panostaa pitkäjänteisyyteen ja jatkuvuuteen mallistojen koostamisessa. Tämä näkyy nyt niin isoilla huippubrändeillä kuin markettimuodissakin, kertoo Prisman valikoimapäällikkö Nina Paavilainen, joka vastaa naisten sisäpukeutumisesta.

– Samoja kuoseja ja kuosiaiheita on alettu kierrättää mallistosta toiseen. Näin tyyli pysyy ajankohtaisena kaudesta toiseen. Yhden sesongin lähdöt ovat jäämässä pois. Samoin suosittujen vaatemallien valmistusta jatketaan seuraavaan kauteen, ehkä uudessa värissä. Tämä ei kerro mielikuvituksen puutteesta, vaan vastuullisuudesta, Paavilainen painottaa.

Käytännössä jatkuvuus näkyy mallistoissa niin, että kuosien tyylit, värit ja aiheet jatkuvat samankaltaisina, mutta niitä muutetaan hienovaraisesti. Näin aiemmin ostettujen vaatteiden tyyli pysyy pidempään tuoreena ja ajankohtaisena. Uusia ja vanhempia vaatteita on myös helpompi yhdistää toisiinsa.

Esimerkkinä jatkuvista kuoseista Prisman kevään vaatemallistossa ovat ruutu- ja eläinkuosit, sekä kukkakuosit niin tummalla kuin vaalealla pohjalla. Väreissä pitkään pinnalla ollut keltainen jatkaa edelleen suosiotaan. Kesää kohden värit muuttuvat kirkkaammiksi, ja luvassa on muun muassa sitruunankeltaista ja kirkkaan vihreää. Näitä värejä tullaan näkemään esimerkiksi helmikuun lopussa myyntiin tulevissa farkuissa.

Väljät mallit ja peittävä tyyli jatkavat
T-paita on monikäyttöinen vaate, jonka voi yhdistää niin siistiin työpukeutumiseen kuin rentoon vapaa-ajanviettoon. Prisman t-paitavalikoimaa uudistetaan keväällä. London Fog -merkille on tullut uutuutena sarja korkealaatuisia, viskoosipohjaisia t-paitoja. Niiden ilmavasti laskeutuvat mallit ja pienet pääntiet saavat ne istumaan kauniisti monenkokoisten naisten päällä. Väljänmalliset t-paidat näyttävät hyvältä esimerkiksi tiukkojen farkkujen kanssa.

– Vaatteiden leikkauksissa jatkuu edelliskaudesta peittävyys ja tietynlainen häveliäisyys. Hameiden helmat ulottuvat pääosin polven alle. Pääntiet ovat pieniä, ja kauluspaidoissa napitukset ulottuvat kaulaan asti. Leikkauksissa on enemmän väljiä kuin tyköistuvia linjoja. Naisille tarjotaan myös erimittaisia college-paitoja- ja huppareita, Paavilainen kuvailee.

Kengissä ilotellaan yksityiskohdilla
Perinteisten mustien ja asiallisten kenkien rinnalle tuodaan keväällä rohkeasti irrottelevia jalkineita. Muuten rauhallista asukokonaisuutta voi piristää vaikka sinisillä hologrammipintaisilla tennareilla tai vaaleanpunaisilla tennareilla, jotka on koristeltu kirkkailla koristekivillä. Kukkabrodeerauksia näkyy kenkien lisäksi käsilaukuissa.

– Kevätmalliston kengissä ja laukuissa löytyy monia persoonallisia vaihtoehtoja, joilla asua voi piristää. Jos muuten pukeutuu pääosin mustaan tai harmaaseen, käsilaukkuun tai kenkiin voi hyvin valita vaikka hempeän vaaleanpunaisen sävyn, Paavilainen vinkkaa.

* Suosituimmat vaatteiden ostopaikat, lähde: Suomen Tekstiili & Muoti ry:n kuluttajatutkimus 10/2017

About

Categories: Yleiset Uutiset