Marimekon Herttoniemen kangaspaino siirtyy käyttämään suomalaista biokaasua. Kuvassa painetaan juuri hattarakukka-kangasta painokoneessa.
Suomalainen tekstiili- ja vaatetusalan listayhtiö Marimekko pienentää hiilijalanjälkeään. Jatkossa kaikki Herttoniemen kangaspainon kankaat painetaan kotimaisella ja uusiutuvalla Gasumin biokaasulla. Kangaspainossa painetaan noin miljoona metriä kankaita vuosittain sekä koti- että vientimarkkinoille. Puhtaalla energialla painetut Marimekon kankaat saavat oikeuden käyttää kankaissa ympäristövastuusta kertovaa biokaasumerkkiä, valmistettu suomalaisella biokaasulla
Marimekko on Suomen ensimmäinen tekstiilialan yritys, joka siirtyy käyttämään uusiutuvaa ja kotimaista Gasumin biokaasua 3,6 GWh:ta tuotannossaan. Siirtymällä maakaasusta biokaasuun Herttoniemen kangaspainon hiilidioksidipäästöt vähentyvät yli 700 tonnilla vuodessa, mikä vastaa noin 300 henkilöauton vuotuisia päästöjä. Aiemmin Herttoniemen kangaspainon energianlähteenä toimi maakaasu.
”Olemme Marimekolla ottaneet monia askeleita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kuluneiden vuosien aikana. Meille vastuullisuus tarkoittaa ihmisten ja ympäristön kunnioittamista kaikessa, mitä teemme. Olemme sitoutuneet oman toimintamme CO2-päästöjen puolittamiseen vuoteen 2020 mennessä. Herttoniemessä vastuullisuus näkyy kangaspainomme toiminnassa jatkuvana energiatehokkuuden parantamisena, ja käytämme uusiutuvaa sähköä. Nyt haluamme lisätä uusiutuvien energiamuotojen käyttöä painamalla kankaamme biokaasulla. Biokaasun käytön myötä painoprosessimme hiilidioksidipäästöt käytännössä nollaantuvat. ”, kertoo Marimekon vastuullisuuspäällikkö Anna-Leena Teppo.
”On hienoa, että Suomen yksi arvostetuimmista brändeistä, Marimekko haluaa siirtyä käyttämään ympäristöystävällistä biokaasua tuotannossaan. Tämä osoittaa sen, että biokaasu sopii kaikkien alojen yrityksille. Biokaasumme on puhdas ja vastuullinen polttoaine, joka pienentää tehokkaasti energiankäytöstä syntyvää hiilijalanjälkeä”, toteaa Gasumin myyntipäällikkö Max Miilakangas.
Biokaasulla valmistetut Marimekon kankaat saavat oikeuden käyttää tuotemerkinnöissään biokaasumerkkiä. Keväällä 2015 julkistettu biokaasumerkki kertoo kuluttajalle, että tuote on valmistettu vastuullisesti suomalaisella ja uusiutuvalla energialla.
Gasumin biokaasu valmistetaan biohajoavista jätteistä, ja siihen siirtyminen on vaivatonta maakaasuasiakkaille. Biokaasu on jalostettu maakaasun kaltaiseksi, eikä biokaasun käyttöönotto vaadi lisäinvestointeja laitteisiin. Biokaasua myydään teollisuudelle, palveluita tarjoaville yrityksille, lämmön- ja voimantuotantoon, liesikäyttöön kotitalouksille ja ravintoloille sekä maantieliikenteen polttoaineeksi. Biokaasu on aina täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biopolttoaine, jota syötetään kaasuverkkoon Espoosta, Kouvolasta ja Lahdesta sekä ensi vuonna myös Riihimäen uudesta biokaasulaitoksesta.