Kansallispuvut tuulettumaan linnoituksessa!

lappee2.jpg

“Keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa 5.8.1885. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti neito Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen ja sitä voidaan pitää kansallispuvun syntymäpäivänä”, kertoo Soja Murto, joka on myös Kansallispukujen tuuletuspäivän ideoija.

Suomen kansallispuku juhlii 130-vuotista taivaltaan, jonka kunniaksi Lappeenrannan Vanhankaupungin päivillä järjestetään lauantaina 8. elokuuta kansallispukujen tuuletustapahtuma.

Tapahtuma järjestetään klo 12−15, jolloin radiotalon nurmialueella on tuuletuspiknik, johon kaikki toivotetaan tervetulleiksi. Tuuletuspiknikin tarkoitus on viettää kesäpäivää yhdessä muiden ihmisten kanssa, samalla ihaillen erilaisia kansallispukujamme. Jos kansallispukusi on esimerkiksi kutistunut vuosien aikana, kelpaa tuuletettavaksi myös puvun osa.

Ota siis matkaan viltti, eväät sekä oma kansallispukusi, ja tule mukaan iloiseen tapahtumaan!

lappeen_kihlakunta1.jpg.lappeen_kihlakunta3.jpg

Tuuletustapahtumaan kuuluvat piknikin lisäksi kansallispukuisten soutajien saapuminen maalaissatamaan klo 12, sekä Kehruuhuoneella kansantanssiesitys ja kansallispukunäytös. Kehruuhuoneelle on vapaa pääsy tapahtuman aikana. Kehruuhuoneella on myös yhdessä Taito Etelä-Karjalan ja Soja Murron kanssa järjestetty 8 eteläkarjalaisen kansallispuvun näyttely, joka on nähtävillä 5.−31.8.2015.

Jos et vielä ole ehtinyt tutustumaan historialliseen Kehruuhuoneeseen, nyt viimeistään kannattaa vierailla uusituissa tiloissa!

Kansallispukuja tuuletettiin ensimmäisen kerran Imatralla vuonna 2010. Tapahtuma on lisännyt nopeasti suosiotaan ja viime elokuussa piknikkejä järjestettiin jo noin 40 paikkakunnalla. Kansallispukujen tuuletus on Suomen Kalevalaisten naisten ideoima valtakunnallinen tapahtuma, jolla halutaan tehdä suomalaista kansallispukua tunnetuksi ja luoda kansallispuvulle oma päivä.

About

Categories: Kansallispuvut